neděle 30. září 2018

Bernie Sanders: Výzva ke koncepci pokrokového globálního společenského uspořádání

Odehrává se boj s nedohlednými důsledky na celosvětové úrovni. Nejde o nic menšího než o budoucnost naší planety – v sázce jsou ekonomika, sociální záležitosti a životní prostředí.

 V době obrovské nerovnosti bohatství a příjmů, kdy jednoprocentní elita bohatých lidí vlastní mnohonásobně více hmotného a duševního majetku než zbytek 99 procent obyvatel, jsme svědky vzniku nové autoritativní osy.

Přestože režimy, které ji tvoří, se v určitých aspektech rozlišují. Hlavní atributy jsou jim ale společné: Negace demokratických norem a svobody médií, netolerance etnických a náboženských menšin, zároveň jejich přesvědčení, že moc lze využít k vlastním sobeckým finančním zájmům. Tito vůdci jsou úzce navázaní na síť oligarchů a multi-miliardářů, pro které je svět jen jakousi ekonomickou hračkou.

Kdo věří v demokracii a tomu, že vláda musí být odpovědná svému lidu, musí pochopit celou šíři a závažnost této výzvy, chceme-li se úspěšně servat s popsanou skutečností.

Nadmíru je jasné, že Donald Trump a pravicové hnutí, které ho podporuje, nejsou něčím jedinečným pouze pro Spojené státy. Všude ve světě, v Evropě, v Rusku, na Blízkém Východě a v Asii vidíme hnutí, která vedou demagogové, kteří využívají strachu a obavy, předsudků a nespokojenosti, aby si lidi získali na svoji stranu, uchopili moc a udrželi ji.

Trend nezačal s Trumpem a nemusíme pochybovat o tom, že autoritářští vůdci celého světa se nechali jím inspirovat, že vůdce nejstarší a nejsilnější demokracie na světě potěšila skutečnost, že rozbíjí demokratické normy.

Kdo by si ještě před třemi lety dokázal představit, že USA budou zastávat neutrální pozici mezi Kanadou, naším demokratickým sousedem, který je zároveň naším největším obchodním partnerem a Saúdskou Arábií, monarchickým, zkorumpovaným státem, kde jsou ženy občany třetí kategorie? Stěží si lze představit, že by izraelská vláda bez Trumpovy podpory přistoupila ke schválení „zákona národního státu“, ve kterém jsou nežidovští občané občany „druhé kategorie“.

Nejedná se o žádné tajné informace. Stejně tak se dobře ví, že se USA stále více vzdalují svým dlouholetým demokratickým spojencům a velvyslanec USA v Německu dal nedávno na vědomí, že Trumpova vláda podporuje pravicové extremistické strany napříč Evropou.

Mimo Trumpovy nenávisti k demokratickým institucím, tento miliardář bezprecedentně prosazuje svůj ekonomický interes a zájmy svých přátel v politice své vlády.

Jsou zde další státy, které jsou mnohem dále v tomto kleptokratickém procesu. V Rusku lze jen stěží určit, kde končí rozhodnutí vlády a kde začínají zájmy Vladimira Putina a okruhu jeho oligarchů. Je to jakási jednota procesů. Podobně v Saudské Arábii přírodní patří bohatství, oceňované na biliony dolarů, patří královské rodině. V Maďarsku otevřeně Viktor Orbán buduje svazek s Vladimirem Putinem. Pro změnu v Číně prezident Si Ťin-pching si upevnil moc omezováním občanských svobod a zároveň se navenek agresivně prezentuje verzí autokratického kapitalismu.

Musíme pochopit, že tito autokratičtí vůdci jsou součástí jedné společné fronty. Jsou ve vzájemném těsném kontaktu, sdílejí stejnou taktiku a stejně jako evropská a americká pravicová hnutí mají dokonce i stejné mecenáše.

Například rodina Mercerových, podporovala neslavnou Cambridge Analytica, byla jedním z klíčových finančníků Trumpa a společnosti Breitbart News, která působí v Evropě, Spojených státech a Izraeli. Mediální řetězec Breitbart News prosazoval všude stejnou antiimigrační a proti-muslimskou propagandu. Jeden z největších republikánských donátorů Sheldon Adelson velkoryse podporoval pravicovou ideologii v USA a Izraeli, když v obou zemích agitoval pro sdílení netolerance a anti-liberalismu.

Chceme-li se úspěšně postavit tomuto pravicovému autoritarismu, nemůžeme se automaticky vrátit zpět k neúspěšnému status quo posledních desetiletí. Dnes v USA a v dalších zemích světa pracují lidé více hodin za mzdu, která stagnuje a mají obavu, že jejich děti budou mít ještě nižší životní úroveň, než je jejich.

Naším úkolem je bojovat za budoucnost, ve které z nových technologií a inovací budou mít prospěch všichni lidé a nikoli jen malá skupinka. Není vůbec přijatelné, aby jedno procento lidí vlastnilo polovinu bohatství naší planety, zatímco spodních 70% obyvatel v produktivním věku vlastní pouze 2,7% světového bohatství.

Vlády světa by se měly spojit v úsilí, aby skoncovaly s absurditou, že bohaté nadnárodní korporace mají na offshorových účtech 21 bilionů dolarů, aby se vyhnuly daním, a přitom požadují, aby vlády zavedly úsporná opatření na úkor pracujících.

Stejně je nepřijatelné, aby průmysl čerpající z fosilních paliv pokračoval v obrovských ziscích, zatímco emise uhlíku ničí našim dětem a vnoučatům planetu.

Není přijatelné, aby hrstka nadnárodních mediálních gigantů, vlastněná malým počtem miliardářů kontrolovala do značné míry na naší planetě tok informací.

Je hrozné, aby obchodní politika vedla k tomu, že prospívá velkým nadnárodním společnostem, které ve skutečnosti povzbuzuje v závodech, jak nás dotlačit ke dnu, jak postihnout pracují na celém světě, kteří nepožívají žádnou ochranu před jejich zájmy.

Naprosto je nepřijatelné, aby v době, kdy studená válka je za námi, jednotlivé státy celého světa utrácely jeden trilion dolarů ročně na zbrojení, když miliony dětí umírá na nemoci, které se dají léčit.

Chceme-li účinně bojovat proti ose zla, potřebujeme pokrokové hnutí, které bude mobilizovat vizi společné prosperity, bezpečnosti a důstojnosti pro všechny lidi. Hnutí, které bude řešit globální nerovnost, nespočívá jen v bohatství, ale i v politické moci.

Toto hnutí musí dokázat tvůrčím a odvážným způsobem přemýšlet o budoucím světě. Osa autoritativních vládců je ale odhodlána zničit celosvětové uspořádání vzniklé po druhé světové válce, které podl

e nich omezuje jejich přístup k moci a bohatství. Proto nestačí, abychom jen jednoduše bránili uspořádání, které již nyní máme.

To je důvod, proč musíme analyzovat důvody, proč současné společenské uspořádání nedokázalo splnit mnoho ze svých slibů a jak autoritáři dokázali tohoto neúspěchu využít, aby na tom postavili podporu svého programu. Musíme mít koncepci opravdového pokrokového globálního společenského uspořádání založeného na lidské solidaritě. Ta by měla uznávat, že každý člověk na naší planetě se podílí na společné lidskosti, že všichni si přejeme zdravý růst našich dětí, aby měli přístup k dobrému vzdělávání a lidé měli důstojnou práci. Měli bychom pít čistou vodu, dýchat čistý vzduch a žít v míru.

Naším úkolem je oslovit obyvatele žijící ve všech koutech světa, kteří sdílejí tyto hodnoty a bojují za lepší svět.

V době nárůstu bohatství a technologií je zde potenciál vytvořit slušný život pro všechny lidi. Naším úkolem je vybudovat společnost založenou na vzájemné lidskosti, abychom se společnými silami a všemi způsoby postavili bezohledné vládní moci nebo firemní síle, která nehodlá skládat účty a která nás chce rozdělit, aby nám vládla. Ví se, že tyto síly spolupracují přes hranice. My musíme udělat totéž.


Přeložil Mirko Radušević z The Guardianu článek „Bernie Sanders: Odpovědí na novou autoritativní osu je mezinárodní pokroková fronta“ (A new authoritarian axis demands an international progressive front)

Poznánka. Tento text byl přeložen proto, že poslední dobou se objevuje u některých levicových politiků Západu snaha o definování úkolů levice. Jedním z dalších vůdčích osobností tohoto hnutí, který rovněž publikuje různé výzvy je Yanis Varoufakis.

Bernard „Bernie“ Sanders (*1941) je americký politik, nezávislý senátor za stát Vermont, který v květnu 2015 ohlásil kandidaturu na prezidenta Spojených států v rámci Demokratické strany[1] a od února do června roku 2016 se účastnil demokratických primárek.
Považuje se za demokratického socialistu a sociálního liberála inspirujícího se skandinávským modelem sociální demokracie, média jej ale škatulkují jako socialistu (v kontextu USA téměř hanlivý termín). Podle Noama Chomského je jeho program velmi podobný plánu New Deal.

1 komentář :